Axoniki-Tomografia-Xamilis-Aktinovolias_Ygeia-Iatriki-Apeikonisi_Larisa

Αξονική Τομογραφία Χαμηλής Ακτινοβολίας

Το πρώτο μηχάνημα στη Θεσσαλία με ιδιαίτερα χαμηλή δόση ακτινοβολίας έως -67%.

Ζητήστε ένα ραντεβού για εξέταση

ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

Η αξονική τομογραφία είναι μία μη επεμβατική διαγνωστική απεικονιστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό των ακτίνων Χ και της τεχνολογίας των υπολογιστών, για να παραγάγει οριζόντιες και αξονικές (συχνά ονομάζονται φέτες) εικόνες του σώματος. Η αξονική τομογραφία μπορεί να παραγάγει λεπτομερείς εικόνες από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών και του λίπους. Οι εικόνες παρέχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα λεπτομερούς διάγνωσης από αυτές της κλασικής ακτινογραφίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί κάποια σκιαστική ουσία ενδοφλέβια ή από το στόμα.

Το πρώτο μηχάνημα στη Θεσσαλία με ιδιαίτερα χαμηλή δόση ακτινοβολίας έως -67%

Ο Αξονικός Τομογράφος μας ο οποίος εγκαταστάθηκε το 2016 στο κέντρο μας «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» αποτελεί το πρώτο μηχάνημα στη Θεσσαλία με ιδιαίτερα χαμηλή δόση ακτινοβολίας έως -67%. Η ελάττωση της δόσης επιτυγχάνεται με τους εξής τέσσερις τρόπους : 1) Χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας πιο ευαίσθητο ανιχνευτή, 2) Απαιτώντας λυχνία χαμηλότερης ακτινοβολίας, 3) Μειώνοντας την απόσταση μεταξύ της λυχνίας και του ανιχνευτή και 4) Εισάγοντας τη νέο επαναστατική τεχνική ASIR. Το ASIR αποτελεί μία τεχνική η οποία καταφέρνει μείωση της απαιτούμενης δόσης ακτινοβολίας μεγαλύτερη από 40% χωρίς να υποβιβάζεται η ποιότητα της εικόνας.

Axonikos-Tomografos-GE Optima-Ygeia-Larisa

Η ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ 4 ΤΡΟΠΟΥΣ:

 1. Χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας πιο ευαίσθητο ανιχνευτή.
 2. Απαιτώντας λυχνία χαμηλότερης ακτινοβολίας
 3. Μειώνοντας την απόσταση μεταξύ της λυχνίας και του ανιχνευτή
 4. Εισάγοντας τη νέα επαναστατική τεχνική ASIR.

ASiR- GE Optima_Ygeia-Iatriki-Apeikonisi-Larisa-1369px

ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που ενσωματώνει πρωτοπόρες τεχνολογίες για τη διενέργεια εξετάσεων σε ελάχιστο χρόνο και τη λήψη εικόνων υψηλής διαγνωστικής αξίας και ποιότητας με εντυπωσιακή μείωση της δόσης ακτινοβολίας. Η μείωση της προσλαμβανόμενης ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται συχνά σε αξονική τομογραφία για την παρακολούθηση γνωστής νόσου, για τον έλεγχο νέων ατόμων καθώς και για τις εξετάσεις που αφορούν στον εγκέφαλο και το κρανίο, καθότι σε αυτές ακτινοβολούνται οι οφθαλμοί και ο θυρεοειδής αδένας, όργανα ευαίσθητα στην ακτινοβολία. Επίσης το μηχάνημα αυτό ενδείκνυται για την προληπτική αξονική τομογραφία θώρακος που προτείνεται στους καπνιστές μετά την ηλικία των 50 ετών.

Στο «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» στόχος μας είναι η παροχή διαγνώσεων υψηλού επιπέδου όσον αφορά τόσο στην ευκρίνεια των απεικονίσεων όσο και στην αξιοπιστία των ιατρικών γνωματεύσεων. Κύριο μέλημά μας ωστόσο αποτελεί η διαφύλαξη της υγείας του εξεταζόμενου και ως εκ τούτου σε κάθε διαγνωστική πράξη λαμβάνουμε υπ’όψιν την ακτινοπροστασία.

Axonikes-Tomografies_GE-Optima_Ygeia-Iatriki-Apeikonisi-Larisa

Προετοιμασία Ασθενή για Εξετάσεις Αξονικής Τομογραφίας

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:

 1. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με την εξέταση.
 2. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε ρούχα, κοσμήματα, ζώνες ή άλλα αντικείμενα από την περιοχή του σώματος όπου θα γίνει η αξονική και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέταση.
 3. Θα τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας.
 4. Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ύπτια πάνω σε ένα ειδικό ακτινολογικό τραπέζι, το οποίο θα οδηγήσει το υπό εξέταση σημείο του σώματος μέσα σε ένα κυκλικό μηχάνημα.
 5. Κατά τη διάρκεια των λήψεων, το εξεταστικό τραπέζι μετακινείται κατά τον προσθοπίσθιο άξονα.
 6. Όταν σας ζητηθεί, θα πρέπει να παραμείνετε εντελώς ακίνητος. Ύστερα από κάποια δευτερόλεπτα, οπότε θα έχει τελειώσει η εξέταση, θα σας ενημερώσουν.
 7. Αν σας χορηγηθεί από τον φλεβοκαθετήρα σκιαστικό, μπορεί να νιώσετε έξαψη, μεταλλική γεύση στο στόμα, κεφαλαλγία, κνησμό, ναυτία και/ή τάση για έμετο. Αυτές οι επιδράσεις συνήθως υποχωρούν σε λίγα λεπτά.
 8. Η διαδικασία δεν προκαλεί καθόλου πόνο.
 9. Μετά το τέλος της εξέτασης, μπορείτε να ντυθείτε και να αποχωρήσετε από το εργαστήριο.

GE Optima_Ygeia-Iatriki-Apeikonisi_Larisa-Axonikos-Tomografos

ΥΓΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
en_USEnglish